Conversatie beginnen

Aansluiten openstaande klanten- en leveranciersposten met het grootboek

Voor het aansluiten van de openstaande klanten- of leveranciersposten met het grootboek per een bepaalde datum bv 31/12.., zijn twee rapporten beschikbaar:
-Klant - Open en vervallen posten;
-Leverancier- Open en vervallen posten.

Deze zijn terug te vinden onder het tab Rapport bij Klanten  en Leveranciers. Als het rapport wordt aangeklikt, verschijnt er een scherm met filtermogelijkheden. Geef hier in ieder geval een peildatum op.  Afhankelijk van het gebruik binnen uw organisatie kan er ook  nog een klant- of leveranciers groep worden opgenomen in het filter. 

De output moet aansluiten met het grootboek op dezelfde peildatum. Als dat niet het geval is, kunnen er meerdere oorzaken zijn. Dit kan o.a. te wijten zijn aan:

- Een post is met een verkeerde vereffeningsdatum is vereffend. Dit kan bv ontstaan als een factuur met een betaling is vereffend waar normaal een betaling met een factuur wordt vereffend. 

- Het is mogelijk dat bij een klant of leverancier de klant of leveranciersboekingsgroep is aangepast terwijl deze nog een saldo had. Dan is daardoor bij het ontstaan van de post een andere rekening van toepassing geweest dan bij het sluiten van de post. Controleer dus of  er mogelijk een verschuiving tussen rekeningen heeft plaatsgevonden door de openstaande posten over alle boekingsgroepen te vergelijken met het totaalsaldo over alle grootboekrekeningen waar tegoeden of schulden op worden geboekt. 

-  Er is een directe boeking in het grootboek van de schulden- of tegoedenrekening gedaan die niet uit het boeken van leveranciersposten of klantenposten is  voortgekomen. U kunt deze boekingen vinden door in de grootboekposten van de schuldenrekening / tegoedenrekening te filteren op Automatische boeking = Nee. Daarmee worden handmatige boekingen op deze rekening zichtbaar.



Bestanden kiezen of sleep bestanden hierheen
Was dit artikel nuttig?
Ja
Nee
  1. Vincent Gerritsen

  2. Geplaatst
  3. Geüpdatet

Opmerkingen